Podotherapie helpt je vooruit

Heb je problemen met je voeten of pijn aan enkels, knieën, heupen of rug? Of misschien heb je last van vermoeide benen. Dan is het verstandig een afspraak te maken met de podotherapeut op Texel. Die is gespecialiseerd in klachten die te maken hebben met de voet. En dat zijn er meer dan je misschien denkt. Wij onderzoeken je klachten en stellen samen met jou een behandelplan op. 

Veel voorkomende (voet)klachten

Pijn aan je voeten, tenen, benen en rug zorgen ervoor dat je anders gaat lopen of bewegen, waardoor je meer of andere klachten kunt krijgen. Daarom is het belangrijk om je pijnklachten snel aan te pakken.  Dat vergroot de kans op (volledig) herstel. Hieronder vind je een overzicht van veel voorkomende klachten. Twijfel je of de podotherapeut je verder kan helpen? Neem dan gerust contact op. Wij beantwoorden graag je vragen.

Voetklachten

Nogal wat mensen hebben pijn aan hun voeten. Die klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld te krappe schoenen, afwijkende stand van de voeten of tenen, overbelasting of een trauma. In al die gevallen kan de podotherapeut (ook wel voetendokter genoemd) je verder helpen. Wat wij regelmatig in onze voetcentrum Voeten op Texel tegenkomen:

Overbelaste voet
Vaak is sprake van een geïrriteerde pees in de voet, waardoor pijnklachten ontstaan aan de buitenkant van de enkel die kan uitstralen richting de kleine teen of juist richting het onderbeen. Meestal wordt dit veroorzaakt door overbelasting. 

Gewrichtsontsteking in de voorvoet
Vaak ervaar je pijn in de bal van je voet. Dit kan ontstaan door meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld doordat je meer bent gaan sporten, geen goede (te klein of te smal) schoenen draagt of doordat de stand van je voeten wat afwijkt. Meestal is sprake van een combinatie van factoren. 

Mortons neuroom
Bij Mortons neuroom, of als dat dreigt te ontstaan, Mortonse neuralgie, is een zenuw in de voorvoet beklemd geraakt, tussen de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Je kunt een brandende pijn ervaren, maar ook gevoelloze tenen of tintelingen. Meestal komt dit voor bij vrouwen. Dat kan worden veroorzaakt door veel op hoge hakken te lopen of te smalle schoenen.

Ontsteking aan de binnenkant van de voet
Vanuit je kuit loopt de spier tibialis posterior door naar de binnenkant van je voet. Deze spier ondersteunt de voetboog. Als de trekkracht te hoog wordt, ontstaan pijnklachten bij de aanhechting. Dat kan bijvoorbeeld doordat sprake is van overpronatie, waarbij je voet tijdens het lopen naar binnen zakt.

Teenklachten

Pijn aan je tenen kan je behoorlijk in de weg zitten. Lopen en bewegen wordt dan ongemakkelijk of zelfs vervelend. Gelukkig kunnen veel klachten goed worden verholpen met podotherapie.

Scheve grote teen    
Hallux valgus, is scheefstand van de grote teen. Vaak ontstaat daardoor ook een knobbel op het gewricht aan het begin van de teen. Er zijn meerdere oorzaken. Hallux valgus kan te maken hebben met erfelijkheid, maar ook door klachten als gevolg van diabetes of reuma. Er ontstaat een verhoogde druk op het gewricht van de grote teen. In veel gevallen kan de podotherapeut de scheefgroei zoveel mogelijk tegengaan met steunzolen. Het kan ook zijn dat de grote teen operatief moet worden rechtgezet.

Klauwtenen & hamertenen
In beide gevallen gaat het om een standsafwijking waarbij de tenen krom gaan staan. Het kan ontstaan bij alle tenen, behalve de grote teen. Bij hamertenen is één gewricht in de teen naar de grond gebogen en ‘hamert’ de teen op de grond. Bij een klauwteen kromt de hele teen naar beneden.

Ingegroeide teennagel         
Meestal gaat het om de nagel van de grote teen doordat de nagel in de huid prikt. De teen is rood en gezwollen en heel pijnlijk. Een ingegroeide teennagel kan ontstaan door een te bolle nagel, maar meestal komt het door het verkeerd knippen van de nagels.

Schimmelnagels/kalknagels
Dit wordt veroorzaakt door een schimmel. Een op de tien mensen heeft er last van. Meestal is het een onschuldige aandoening, maar het is belangrijk om schimmel-/kalknagels wel te behandelen. De schimmel is erg besmettelijk. Er zijn verschillende behandelmethodes mogelijk.

Enkel-/hielklachten

Hielspoor       
Pijn aan de hiel is een veelvoorkomende klacht. De oorzaak kan hielspoor zijn. Als de peesplaat aan de onderkant van de hiel (fascia plantaris) verkalkt is, is sprake van hielspoor. Daarbij kan ook extra bot zijn aangegroeid.

Peesplaatontsteking
Vergelijkbare klachten als hielspoor geeft ook de peesplaatontsteking. De peesplaat (fascia plantaris) loopt vanuit het hielbeen naar de middenvoetsbeentjes en is weinig elastisch. Als er een te grote trekkracht ontstaat aan de aanhechting van de peesplaat, geeft dat pijn. Dat kan worden veroorzaakt door bijv. overbelasting, standsafwijkingen, verkeerde schoenen, maar ook door te korte kuitspieren.

Achillespeesklachten
Deze pees die het hielbeen met de kuitspieren verbindt, kan voor vervelende pijnklachten zorgen. Vaak is de pees ontstoken en voel je een pijnlijke plek. Ook zijn de kuiten stijf.

Knobbelhak   
Bij een knobbelhak is sprake van abnormale botaangroei, waardoor er boot uitsteekt aan de achterkant van het hielbeen. Meestal wordt dit veroorzaakt door overmatige druk van buitenaf op het bot.

Verzwikte enkel        
Ook wel verstuikte enkel genoemd. Deze blessure kan ontstaan tijdens het sporten of doordat je een verkeerde beweging maakt. Er ontstaat een scherpe pijn aan de buitenkant van de enkel.

Knieklachten

Ruim 20 procent van de Nederlanders heeft knieklachten. En dat is lastig want je knie is een belangrijke schokdemper tijdens het bewegen. Je kunt klachten krijgen aan het bot, kraakbeen, spieren of kniebanden. Doordat je anders gaat bewegen om de pijn te ontwijken, ontstaan ook vaak andere klachten. Bijvoorbeeld aan de heup.

Springersknie
Ook wel jumpers knee genoemd komt veel voor bij sporters. Ze hebben last van een zeurende pijn onder de knieschijf die optreedt tijdens of net na het sporten. De knieschijfpees is overbelast en veroorzaakt pijnklachten. Meestal is sprake van overbelasting. Daarnaast kunnen de klachten ook ontstaan door standsafwijkingen of een verschil in beenlengte.

X-benen         
Bij X-benen staan de knieën naar binnen en worden de spieren en pezen aan de binnenkant van je been overmatig gerekt. Dit kan ontstaan door doorgezakte voeten of doordat sprake is van hypermobiliteit.

O-benen        
Bij O-benen staan de knieën naar buiten en worden de spieren en pezen aan de buitenkant van je been overmatig gerekt. Dit kan ontstaan doordat je voeten naar buiten gekanteld staan of er sprake is van hypermobiliteit.

Theaterknie   
Pijn aan de knieschijf. Hierbij is het kraakbeen achter de knieschijf verslechterd en ontstaan pijnklachten aan de voorkant van de knie, vooral rond de knieschijf. Ook kan er een zwelling ontstaan door vochtophoping.

Beenklachten

Klachten aan je been kunnen heel goed voortkomen uit een afwijkende stand van je voeten of benen, of een beenlengteverschil waardoor spieren op een verkeerde manier op spanning komen te staan en pijnklachten veroorzaken. In veel gevallen kan de podotherapeut de klachten verhelpen.

Scheenbeenirritatie  
Ook bekend als shin splints of mediaal tibiaal stress-syndroom (MTSS). De spier(en) in het onderbeen zijn geïrriteerd door overbelasting. Daardoor komt het beenvlies onder druk te staan en kan het geïrriteerd en ontstoken raken. Shin splints kan ook worden veroorzaakt door overpronatie of O-benen.

Kuitklachten  
Overbelasting van de kuitspier aan de achterzijde van het onderbeen komt vaak voor bij sporters. De belasting is groot en de hersteltijd te kort. Dat kan ook leiden tot het scheuren van de spier (zweepslag).

Hamstringblessure   
De drie spieren aan de achterkant van je bovenbeen, gezamenlijk de hamstrings, zorgen ervoor o.a. dat je knie kan buigen en je heup kan strekken. Als een van die spieren overbelast is geraakt, geeft dat vervelende pijnklachten aan de achterkant van je bovenbeen en onder je bil. Vaak ontstaat een hamstringblessure plotseling.

Verschil in beenlengte         
Bijna niemand staat helemaal recht. Omdat er lang niet altijd klachten worden ervaren, weten veel mensen niet dat ze een verschil in beenlengte hebben. Als het ene been korter is dan het andere komt het bekken scheef te staan en raakt je lichaam in onbalans. Ook kan het leiden tot rug- of knieklachten en klachten in de voet van het kortere of juist het langere been.

Rugklachten

Rugpijn komt veel voor. Naar schatting zo’n 65 tot 90 procent van de Nederlanders heeft het wel eens gehad. Er zijn verschillende oorzaken, waaronder een verkeerde voetstand of beenlengteverschil. Orthopedische zolen kunnen in een aantal gevallen uitkomst bieden.

Verschil in beenlengte         
Bijna niemand staat helemaal recht. Omdat er lang niet altijd klachten worden ervaren, weten veel mensen niet dat ze een verschil in beenlengte hebben. Als het ene been korter is dan het andere komt het bekken scheef te staan en raakt je lichaam in onbalans. Ook kan het leiden tot rug- of knieklachten. Ook kan het leiden tot rug- of knieklachten en klachten in de voet van het kortere of juist het langere been.

Bekkenscheefstand  
Een afwijkende voetstand of verschil in beenlengte kan ervoor zorgen dat het bekken scheef komt te staan, waardoor het lichaam die disbalans wil compenseren en er rugklachten kunnen ontstaan.

Artrose in de rug      
Dit is slijtage van het kraakbeen van de tussenwervelschijven. Het zijn in feite schokdempers voor het lichaam. Door de slijtage fungeert die schokbrekende werking minder en kan pijn ontstaan. Er zijn diverse oorzaken mogelijk. Artrose kan worden veroorzaakt door verkeerd schoeisel, waardoor de voeten te veel bewegingsruimte krijgen en pijn kan ontstaan.

Scoliose         
Scoliose is een zijwaartse vergroeiing van de wervelkolom die kan ontstaan of juist kan leiden tot beenlengteverschil. Naast verkromming in de rug kan scoliose rugpijn veroorzaken en een uitstralende pijn naar de benen. Ook kan het zorgen voor een (schijnbaar) beenlengteverschil.

Diabetespodotherapie

Bij Voeten op Texel kun je voor uiteenlopende klachten terecht. Naast algemene klachten zijn wij gespecialiseerd in diabetespodotherapie. Bij suikerziekte of diabetes mellitus kunnen op de lange termijn veel lichamelijke problemen ontstaan, wel aangeduid als late complicaties. De zenuwen kunnen beschadigd raken (neuropathie) en de doorbloeding kan verslechteren (angiopathie). 

Daarnaast kan door een verminderde beweeglijkheid  in de gewrichten de stand van de voeten of tenen veranderen, waardoor wrijving ontstaat in de schoen. Drukplekken en wonden zijn gevaarlijk voor diabetici. Door een verslechterde doorbloeding genezen wondjes langzamer, wat grote risico’s met zich meebrengt. Een verwaarloosde wond aan de voeten kan zelfs tot amputatie leiden.

Nicollette van Kooten is diabetespodotherapeut op Texel en heeft zich gespecialiseerd in de voetbehandeling van mensen met diabetes mellitus. De voetzorg voor deze groep patiënten is complex en de wondbehandeling vereist kennis en expertise. De diabetespodotherapeut vervult een centrale rol in de behandeling en de samenwerking met andere zorgverleners rond de patiënt met suikerziekte. Als diabetespodotherapeut is Nicollette opgeleid om behandelplannen op te stellen en de benodigde complexe voetzorg te leveren. 

Hoe gaan wij te werk

Voor het maken van een afspraak met de podotherapeut heb je geen verwijzing nodig van de huisarts of specialist. Je kunt rechtstreeks bij ons terecht. Ook als je op Texel op vakantie bent.

1

Bij je eerste afspraak maken we kennis met je en vragen we naar je klachten. Met gerichte vragen proberen we te achterhalen waar de pijn vandaan komt.

2

De podotherapeut bekijkt je houding. Daarvoor moet je schoenen en sokken uitdoen en de lange broek tot boven de knie oprollen, zodat we goed kunnen zien wat de stand van je lichaam is. Afhankelijk van je klachten voeren we verschillende testen uit, om o.a. de functie van je voeten, enkels en knieën te onderzoeken.

3

Soms is het nodig een drukmeting uit te voeren. Dat gebeurt met een speciale drukmeetplaat die met kleuren aangeeft hoe de druk onder je voeten is verdeeld.

4

We kunnen je ook vragen enkele keren heen en weer te lopen, zodat wij een bewegingsanalyse kunnen maken. Soms maken we daar ter ondersteuning camerabeelden van. 

5

Als uit de testen en onderzoeken naar voren komt dat een therapie met steunzolen nodig is, dan maken we een digitale scan van je voeten. Die precieze afdruk gebruiken we om steunzolen op maat voor je te maken.

6

Als we je klachten goed in beeld hebben, maken we een behandelplan op maat. Dan kan naast een therapie of behandeling ook bestaan uit adviezen voor goed schoeisel of gerichte oefeningen. Als dat nodig is, plannen we een vervolgafspraak in.

Vergoedingen

Binnen de meeste aanvullende verzekeringen wordt podotherapie (gedeeltelijk) vergoed. Een verwijzing van de huisarts is niet meer nodig. Sommige verzekeraars hanteren een totaalbedrag voor voetzorg. Dat betekent dat zowel de consulten als de hulpmiddelen, zoals zolen, ortheses en nagelbeugels, uit dat budget worden vergoed. Bij andere maatschappijen kunnen dat gescheiden budgetten zijn. 

Wil je weten wat de vergoedingen zijn van jouw ziektekostenverzekeraar? Kijk dan in het Vergoedingenoverzicht Podotherapie 2022 van de Nederlandse Vereniging Van Podotherapeuten (NVVP)

Klant aan het woord

Mw A. te Den Burg
Het verbaasde mij hoe snel ik wende aan de zolen. Ik loop een stuk prettiger! 



Mw A. te Den Burg
Image

Tip van Nicollette

Verkeerde schoeisel kan tot vervelende klachten leiden. Ik vertel je graag waar je op moet letten als je nieuwe schoenen koopt.’

Afspraak maken?

Voeten op Texel is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 10.00 uur tot 17.00 uur. Heb je vragen vooraf? Bel of mail ons gerust.

Foto insturen?

Wil je een foto ter beoordeling insturen, dat kan je deze mailen of via whatsapp naar ons toesturen.

Image

Voeten op Texel

Zanddijk 8

1795 KC  De Cocksdorp