Zooltherapie

Podotherapeutische zolen kunnen worden toegepast wanneer de stand en de functie van de voeten gecorrigeerd of ondersteund moeten worden. Soms bieden uw gewone schoenen niet de juiste steun. Een podotherapeut maakt speciale zolen die u in de schoenen kunt dragen. Deze zolen worden zorgvuldig aangemeten, op maat gemaakt en kunnen in bijna alle confectie-schoenen gedragen worden.

Hoe worden de zolen aangemeten?

zooltherapie.jpgTijdens een uitgebreid onderzoek, maakt Voeten op Texel een scan van de voeten. Dit gebeurt op de podoscoop, een glasplaat met een spiegel eronder. De drukverdeling van de voeten kan op deze manier goed bepaald worden. Soms is het nodig om ook een 3D-scan van de voeten te maken. De vorm van de voeten kan dan heel nauwkeurig worden gemeten.

De uitkomsten van het onderzoek bieden ons de mogelijkheid om de zolen te voorzien van de juiste elementen. We maken een digitaal ontwerp voor de zolen en frezen ze uit met een speciale freesmachine. Tot slot worden alle zolen met de hand afgewerkt en afgedekt.

Hoe gebruik ik de zolen?

Doordat de podotherapeutische zolen over het algemeen vrij dun zijn, passen ze in de meeste normale schoenen. Voor een perfecte pasvorm adviseren wij om het voetbed, wanneer dat mogelijk is, te verwijderen.

Het is verstandig om het dragen van podotherapeutische zolen langzaam op te bouwen. In de eerste weken kunnen spier- en drukpijn worden gemerkt. Voeten op Texel zal u uitgebreid adviseren over het gebruik van de zolen.

Hoe kan ik de zolen het beste onderhouden?

Wanneer de zolen klaar voor gebruik zijn, krijgt u van ons advies over het onderhoud ervan. We zetten alvast een aantal belangrijke punten op een rijtje:

  • Laat de zolen niet in de schoenen zitten, ze moeten immers kunnen drogen. Het is belangrijk dat u de zolen niet in de zon of op de verwarming laat drogen. Het beste kunt u de zolen naast de schoen laten drogen.
  • Het is verstandig om de zolen zo nodig om de week in te vetten met een kleurloze schoencrème. Hierdoor blijven ze soepel.
  • Laat de zolen jaarlijks controleren. De stand van uw voeten kan zijn veranderd of de zolen kunnen versleten zijn. 
  • Tip. Kraken de zolen? U kunt een beetje talkpoeder onder de podotherapeutische zool strooien.