Voetbehandeling voor sporters

Tijdens het sporten krijgen uw voeten heel wat te verduren. De druk van het lichaamsgewicht op de voeten is tijdens het sporten erg hoog. Tijdens het hardlopen draagt u bijvoorbeeld drie tot vier maal uw eigen lichaamsgewicht.

Blessures

pedicure_voetbehandeling-sporters.jpgAls eerste kunnen blessures natuurlijk worden voorkomen door te starten met een goede warming-up. Daarnaast is het verstandig extra aandacht te besteden aan uw voeten. Goede schoenen spelen hierbij een belangrijke rol, maar dit alleen is nog niet genoeg. Heeft u vaak last van uw knieën, heup, rug of spieren? Een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening kan hier de oorzaak van zijn. Voeten op Texel kan een diagnose stellen en advies geven.

Blaren

Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Wanneer er veel druk en wrijving op de voet wordt uitgeoefend, wordt er eelt aangemaakt. Veel wrijving in een kort tijdsbestek geeft echter een soort noodmaatregel; blaarvorming. Een blaar is een vochtkussen met een blaas, die wordt gevormd door de bovenste en onderste huidlaag.

Voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie is het belangrijk dat de blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest nog sneller wanneer hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen. Dit kunt u doen met behulp van een gedesinfecteerde naald. Ontsmet het gebied rondom de blaar met jodium, maak aan de zijkanten een kleine opening en druk het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Plak vervolgens een pleister zonder gaas op de blaar. Let op: het losse stuk huid mag niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie kan ontstaan.

Hoe voorkom je blaren?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Neem daarom vooral aan het begin van het seizoen beschermende maatregelen. U kunt gevoelige plekjes op uw voeten afplakken met bijvoorbeeld Leukoplast. De schoen wrijft op deze manier tegen de pleister, in plaats van tegen de huid. Daarnaast is het belangrijk dat de sportschoenen goed aansluiten.

Advies

Voeten op Texel kan u advies geven over de juiste sportschoenen. Wij kunnen de voeten in goede conditie houden en mogelijke problemen tijdig signaleren of voorkomen.