Diabetische voetbehandeling

De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Om ernstige problemen te voorkomen is het verstandig om uw voeten regelmatig te laten controleren en behandelen door een speciaal opgeleide pedicure. Voeten op Texel heeft de aantekening ‘Diabetische Voet’ en is daarmee gespecialiseerd in de behandelingen van de voeten van diabetespatiënten. 

pedicure_diabethische-voetbehandeling.jpgWat is diabetes?

Diabetes Mellitus is een vervelende stofwisselingsziekte. Het lichaam maakt hierbij te weinig of zelfs helemaal geen insuline aan, met als resultaat dat het glucosegehalte in het bloed te hoog wordt. Het is een veelvoorkomende ziekte, waarbij de symptomen niet altijd te ontdekken zijn. Veel mensen weten dan ook niet dat ze diabeet zijn en soms wordt bij toeval door een pedicure ontdekt dat iemand diabetes heeft. Een pedicure constateert bijvoorbeeld een wondje aan de voet, dat niet of niet makkelijk geneest. Het is belangrijk om de bloedsuikerspiegel van een diabeet zo in te stellen dat deze binnen bepaalde grenzen blijft. Complicaties kunnen hierdoor worden voorkomen of uitgesteld.

Waarom ervaren diabetespatienten voetproblemen?

Doordat de suikerwaarden in het bloed van diabeten sterk wisselen, wordt er veel gevraagd van de aders in het lichaam. Vooral de bloedtoevoer in de voeten heeft het hier moeilijk mee. Hierdoor kunnen er verschillende problemen ontstaan:

  • De bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen (angiopathie). Hierdoor wordt de kans op infecties groter en zullen wondjes minder snel genezen.
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen (neuropathie). Dit verminderde gevoel komt door complicaties aan de zenuwbanen. Bij Voeten op Texel wordt u als diabeet gecontroleerd op een vermindering van het gevoel.
  • De stand van de voeten kan veranderen.
  • Verhoogde kans op wondvorming (ulceratie). Door de verminderde bloedsomloop en vermindering van het gevoel in de voeten en benen kunnen wondjes niet gevoeld worden.

Ook wanneer u als diabetespatiënt geen voetklachten heeft, is het raadzaam om een enkele keer per jaar naar een pedicure te gaan met een aantekening ‘Diabetische Voet’. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen. Naast het behandelen van de klachten aan de voeten, kan Voeten op Texel u ook helpen met de keuze van uw schoenen. Daarnaast geven wij advies over de verzorging van uw voeten.

Wat kunt u zelf doen?

  • pedicure_diabethische-voetbehandeling_spiegel.jpgControleer uw voeten elke dag op eventuele wondjes.
  • Houd uw voeten in beweging. Ga regelmatig wandelen of fietsen en doe voetoefeningen.
  • Maak een afspraak bij Voeten op Texel. Wij zijn gespecialiseerd in de diabetische voet en kunnen u onderzoeken en adviseren.
  • U kunt gebruikmaken van de voet- en beencrème van Hypogeen. Deze crème is speciaal ontwikkeld voor de diabetische huid en is vrij van allergeen. Hierdoor is deze ook geschikt voor de meest gevoelige huid.

Vergoeding

Diabetische voetverzorging door de pedicure is onderdeel van de basisverzekering wanneer er sprake is van een verhoogd risico (simms 1) of een hoog tot zeer hoog risico (simms 2 en 3) op het ontstaan van wonden.